вторник, 10 юни 2014 г.

Сobra Towers Kuwait

Рядко се случва изображенията и информацията за още непостроена сграда  да се обсъждат от потребителите в социалните мрежи в продължение на няколко години. Но, любопитството към проекта на кули във вид на две преплетени помежду си кобри, който трябва да бъде построен в Кувейт, не стихва вече шест години.
Проектът за кулите е разработен от архитектурната фирма CGI (CDI Gulf International)  за компанията Infosys. Строителството е планирано за 2008 година, но финансовата криза налага замразяването на проекта.
Безспорно най-ефектното и оригинално във визията на кулите е движението по спирала.
Един от най-обсъжданите въпроси е свързан с това как ще бъдат направени асансьорите. Особената форма на небостъргача предполага нестандартно решение. Специалистите са предложили за функционирането на асансьора да се използва технология работеща със сгъстен въздух на принципа на пневматичната тръба.
Към днешния ден кулите-кобри са само красив компютърен модел без каквото и да е развитие в по-детайлно проектиране, да не говорим за строителство. И все пак концептуални проекти като този, се създават по целия свят от въодушевени архитекти със смело въображение и намират своята аудитория от почитатели сред мечтателите отправили взор към неясното бъдеще.
Източник и илюстрации: www.novate.ru