сряда, 18 юни 2014 г.

В Холандия ще строят къща с 3D принтер

Компанията DUS Architects от Холандия предвижда да построи първата къща с помощта на специален 3D принтер, се съобщава на сайта на компанията dusarchitects.com. Зданието ще се издига в Амстердам и ще бъде изградено само с използването на технологията за триизмерен печат.
Като строителен материал ще бъде използвана био пластмаса, която може да се преработва вторично, след като се смели на прах, пише "Днес+", позовавайки се на "Дарик радио". Във въпросната пластмаса се съдържат и растителни компоненти, което позволява да се намали отрицателното въздействие върху региона.
Холандската компания планира също и интериорът в дома да е създаден с помощта на 3D принтер. Къщата, подобно на старите здания в холандската столица, ще се издига на крайбрежна улица, прочута още от XVI век с новаторската си архитектура. Техническата документация и подготовката за строителството ще бъдат завършени за три години. Още седмица ще отнеме печатането на всеки етаж от постройката. Очаква се височината на всеки един от тях да е 3 m, а общо в дома да има 3 етажа, като не се смятат мансардите под покрива.
При успех, компанията ще стартира международна програма за изграждане на къщи с използването на технологията на триизмерния печат.
Източник: http://dnesplus.bg