вторник, 16 декември 2014 г.

Аерогара с градина и водопад се строи в Сингапур

Официално започна строителството на аерогарата Jewel Changi в Сингапур – проект на звездния архитект Моше Сафдие, пише GreenTech.bg. Проектът обещава появата на уникално модерно летище, което ще е по-скоро една цялостна екосистема, сгушенa под огромен стъклен купол. Сърцето на летището ще бъде градина, пълна с растения, в която ще има дори водопад!
Аерогарата ще е с площ 134 000 m² и ще представлява допълнение към вече съществуващата. Тя ще впечатлява туристите с една цялостна околна среда, съчетана с магазинчета, места за отдих и за развлечения. Зелените площи ще са отворени за туристите и за местните жители. Вътрешният парк “Горска пътека“ ще гарантира, че комплексът се използва по най-различни начини, които не са характерни за съвременните летища.
Куполът ще създаде централизирана пространство, което поставя акцент върху природната среда. Стъклените панели, вградени в рамките от стомана, според архитекта, ще предизвикват асоциация с традиционните стъклени оранжерии. Пръстен от дървовидни колони ще бъде разположени по краищата на покривната градина „Парк под навеса“, осигурявайки допълнителна подкрепа за структурата.
Посетителите ще могат да стигнат до уникалната градина по маршрут, който минава зад трите действащи терминала. Терминалите 2 и 3 ще бъдат свързани с парка чрез мостове високо във въздуха.
Очаква се проектът да бъде завършен през 2018 г..
Източник и илюстрации: www.greentech.bg