петък, 5 декември 2014 г.

Необикновената "Grotto Sauna"

Канадски дизайнери реализираха проекта "Grotto Sauna" край бреговете на езерото Хюрън. Сред древните хилядолетни скали е монтирана дървена платформа, а върху нея е изградена дървена къщичка, в която е разположена и сауна. Постройката може да се окачестви по-скоро като лятна къща или туристическа хижа. Къщата не предлага удобствата необходими за постоянно обитаване, но за временно обитаване и приятно прекарване на времето е напълно подходяща.
Не особено впечатляваща отвън, с мрачни прави стени в цвета на скалите наоколо, къщата изненадва с приветлив и привлекателен дизайн. Вътре почти няма остри ъгли, естествена светлина прониква през няколко малки прозореца с неправилна форма. Множество вградени мебели като пейки, маси и шезлонги със заоблени ръбове и с конвексни и конкавни форми привличат вниманието.
Във всяка стая на "Grotto Sauna" е предвиденo отопление с камина. По този начин всяка стая може да се превърне в сауна. Изключение правят килерът и трапезарията.
Външната дървена площадка разполага с басейн, край който може да се подредят маси и столовете за отдъхващите.
От платформата излизат няколко дървени стълби, които потъват във водата. Това прави къпането много по-комфортно и лесно. 
"Grotto Sauna" е построена от съставни дървени части, които се "обличат" върху предварително изградения носещ скелет. В случай на нужда сградата може да бъде напълно разглобена от специалисти и пренесена на ново място. Времето за монтаж на къщата е до четири часа.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru