вторник, 2 декември 2014 г.

Дърво произвежда електричество от вятъра

Екип от френски инженери е създал изкуствено дърво, което може да произвежда електричество от вятъра.
"Идеята ми хрумна на един площад, където видях листата на дърветата да потрепват, когато нямаше вятър", казва Jérôme Michaud-Larivière. Основател на парижката компания, която ще пусне "вятърното дърво" на пазара през 2015 г., пише "Днес+".
Дървото използва малки "остриета" в листата, които се завъртат при появата на вятър, без значение от неговата посока, като не вдигат никакъв шум. Изследванията на изобретението продължили 3 години. Учените създали прототип с височина от 8 m, който е поставен в региона Бретан в Северозападна Франция.
Дървото, което струва 29 500 €, може да произвежда повече електричество от конвенционалния ветрогенератор. Причината за това е, че вятърното дърво може да генерира енергия при вятър със скорост 2 m/s, а минималната скорост на вятъра при ветрогенератора трябва да бъде 5 m/s. Дървото е полезно при средна скорост на вятъра за една година 3,5 m/s.
Според учените то може да бъде използвано за експлоатирането на слаби въздушни течения между сградите в градовете, например, за да се захранват улични лампи с LED осветление, или за зареждане на електрически коли.
Източник: http://dnesplus.bg