неделя, 30 ноември 2014 г.

Огледални покриви заместват климатиците

Огледално покритие вместо климатици може да имат сградите на бъдещето, пише ИА "КРОСС". Създателите на новата технология се надяват, че концепцията проправя път към по-евтини и по-екологични климатизиращи системи. Новият, невероятно тънък материал отразява 97% от инфрачервените слънчеви лъчи, като по този начин температурата в сградите се поддържа с 5°С по-ниска през деня.
Технологията е изобретена от учени от Станфордския университет в Калифорния. Ключовият и елемент е многопластов материал с дебелина 1,8 милионна от метъра. Той е по-тънък и от най-тънкото алуминиево фолио и се състои от седем слоя силициев двуокис (SiO2) и хафниев окис (HfO₂), положени върху пласт от сребро (Ag). Благодарение на структурата си, материалът насочва инфрачервените лъчи обратно към Космоса. Невидимата светлина, под формата на инфрачервено лъчение, е един от начините, по който всички предмети и живи същества отделят топлина. Топлината на готварската печка, която усещаме без да я докосваме, е инфрачервена светлина. По подобен начин слънцето излъчва топлина към Земята. Новият евтин метод може направи излишно използването на климатици с електричество, поддържайки постоянно по-ниска температура в сградите. Материалът би могло да се полага на покривите, за да отразява топлината. Приблизително 15% от енергията, използвана в сградите в САЩ, е за захранване на климатични системи.
Учените от Станфорд са произвели прототип на материала с големината на пица, но охлаждането на сгради изисква значително по-големи размери. Изследователите посочват, че съществуват съоръжения, които могат да произведат материала в мащабите, необходими, за да продължи разработването на прототипа.
Източник: www.cross.bg
Илюстрация: Fаn Lаb, Stаnfоrd Еnginееring