сряда, 5 ноември 2014 г.

Зелено строителство - дом с дървета в интериора

Американският дизайнер Травис Прайс, сътрудник в агенция Hayes Residence, представи "зелени" проекти, демонстриращи нагледно, че за да построим къща в XXI век не е необходимо да постъпваме примитивно и да изкореняваме дърветата, заварени на строителната площадка.
Концептуалните проекти създадени от Прайс предлагат индивидуални, а не серийни решения за използване на растенията в дизайна на вътрешните и външните пространства.
Постигането на демонстрирания резултат е много просто, смята дизайнерът, за целта е достатъчно при проектирането да се заложи сградата да огражда растенията.
Растенията, оказали се в средата на жилището, трябва да бъдат поместени в два отвора - един в тавана и един в пода на сградата. Пространството се екранира със стъкло, създаващо ефект на аквариум. По този начин растението продължава да расте, но вече сред къщата.
На пръв поглед може да ви се стори, че подобен "показен хуманизъм" е непрактичен и глупав, но това изобщо не е така. Подобен подход открива нови граници в областта на дизайна. В интериора стволовете на дърветата се поместват в "аквариуми", а разположените на верандата могат да бъдат импровизирани колони. Всичко това изглежда необикновено и приятно. Не бива да се забравя и това, че допускайки дърветата в жилищното пространство, над покрива на къщата ще се образува разкошна зелена сянка. Такова нестандартно озеленяване ще изглежда привлекателно и за повечето посетители.
Травис Прайс отбелязва, че неговите творения не са единствено възможен образец, а просто концепция за дизайн, подобна на която може да създаде всеки архитект. В САЩ вече са построени няколко подобни къщи. Стремежът към екологичен и природосъобразен живот, желанието за живот в хармония с природата е двигател за търсенето и реализирането на все по-оригинални и "зелени" идеи.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru