сряда, 12 ноември 2014 г.

Рециклирано стъкло се превръща в барплотове

IceStone е материал от рециклирано стъкло, който се използва за направата на барплотове и подови настилки, пише "GreenTech.BG". Подобен на мозайка, той се изработва от натрошено старо стъкло, цимент и специално свързващо вещество. Голяма част от стъклото идва от контейнерите за отпадъци. Цветовете се постигат с помощта на нетоксични пигменти.
Тези съставки се смесват, излива се в калъпи и се сушат в специални стелажи с контролиран климат. „Много прилича на печене”, казва Сара Кори, маркетинг директор на IceStone.
IceStone има редица сертификати за устойчивост, включително за безотпадна технология на работа, както и за потвържение, че продуктът е безопасен за приготвяне на храна. Той може да допринася за LEED точки.
Не само, че оползотворява отпадъчни материали, но и се изработва в много екологична фабрика. Тя следва множество устойчиви практики. Мястото използва естествена светлина благодарение на капандурите си, а използваната енергия идва от възобновяеми източници. Фабриката има система за рециклиране на водата, като филтрира всяка каша, преди да прати течността в потока битови отпадъци. Освен всичко фабриката има за цел да бъде стане напъно безотпадна, а в момента рециклира над 95% от боклука си.
Самият им продукт IceStone поддържа палитра от около 16 различни цветови комбинации, като фирмата може да работи с клиенти по създаването на персонализирани цветове, обикновено за конкретни проекти. Най-новият цвят, който ще започне да се произвежда скоро, е „Годам-сиво” и блести с частички рециклирано огледало.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg