сряда, 18 юни 2014 г.

Слънчеви клетки във вид на боя

Изследователи от университета на Торонто са направили пробив, който може да доведе до появата на по-евтини и по-гъвкави слънчеви клетки, които биха могли да се използват от милиони хора по целия свят, разказва "GreenTech.BG". Екипът е разработил наночастици, наречени колоидни квантови точки, които не губят своите електрони, когато бъдат изложени на въздух. Новият материал постига ефективност на преобразуването на слънчевата енергия до осем процента и може да бъде нанасян като боя или отпечатван върху повърхности като покривни керемиди. Пробивът обещава и по-добри сензори, инфрачервени лазери, инфрачервени диоди, сателити.
Колоидните квантови точки са в състояние да абсорбират много слънчева светлина, тъй като изследователите са разработили материал, който пречи на богатия на електрони N-тип полупроводник да се превърне в беден на електрони P-тип полупроводник, когато бъде изложен на въздействието на въздуха. Материалът за N-типа прави слънчевите клетки по-ефективни.
“Това е материална иновация,… и с този нов материал можем да изградим нови структури на устройствата. Йодидът е почти перфектен лиганд за тези квантови соларни клетки с едновременно висока ефективност и въздушна стабилност – никой не е показвал такова нещо досега“, каза изследователят пост-докторант Жиджун Нинг, ръководил изследователския екип заедно с професор Тед Сарджънт. Техните открития наскоро бяха публикувани в научното списание Nature Materials.
Може би един ден собствениците на домове ще могат просто да боядисват евтини соларни клетки върху покрива си, вместо да инсталират скъпи и сложни масиви от слънчеви панели? Това всъщност може да не е мечтание за далечното бъдеще, а съвсем обозрима реалност!
Източник: www.greentech.bg