сряда, 25 юни 2014 г.

Дървена къща с кубична форма в Холандия

Триетажната  къща Villа Riеtеilаnd-Ооst е построена в един от районите на Амстердам. Прости геометрични форми, екологично чисти материали, непретенциозен дизайн и високи технологии - това съчетание е приложено от архитектите от "Еgеоn Аrсhitесtеn", в желанието им да осигурят комфортна среда за собствениците.
Къщата-куб е с разгъната застроена площ 230 m². На първия етаж са разположени кухнята, трапезарията и дневната, вторият етаж е отреден за три спални помещения, а на третия етаж е предвиден работен кабинет. Достъпът до кабинета е възможен само по оригиналната външна вита стълба.
На първия етаж е осигурено директно дневно осветление чрез голяма стъклена витрина с вградени плъзгащи врати, водещи до градина. Обратно - вторият етаж е практически скрит от погледите на случайните минувачи.
Конструкцията на сградата е изпълнена от естествени, качествени и износоустойчиви дървени материали. Къщата е снабдена с термопомпа, саморегулиращо се подово отопление и естествено вентилиране. Термоизолирани стъклопакети осигуряват по-ниски топлинни загуби. Приложената фасадна облицовка от дърво е доказано и популярно решение при изграждането на частни домове. Съвкупният ефект от действието на посочените решения допринася за значително снижаване на общото енергийно потребление на сградата.
Източник и илюстрации: www.novate.ru