понеделник, 2 юни 2014 г.

Най-екологичната къща в Европа е построена в Италия

Във Венето, Италия,  е построен най-екологичният дом в Европа, пише 30dumi.eu. Вилата в селска местност близо до Тревизо,  принадлежи на Енрико Морети Полегато и съпругата му Клаудия Баджо. Техният дом за първи път в Европа е получил сертификат за най-висока степен на съответствие с директивите за енергийна ефективност и екодизайн. Къщата не оказва никакво влияние върху околната среда. За създадването на Biocasa_82 са използвани само рециклирани материали, а енергията за къщата се получава от геотермални и фотоволтаични източници, съобщи Corriere Della Sera. Създадена е и система за повторно използване на дъждовната вода, а въздухът вътре е винаги свеж и прохладен благодарение на филтър, който задържа прах, цветен прашец и акари.
„Това е все едно да живееш в гората, но с покрив над главата си “ – казва Енрико Морети.
Собствениците искат да популяризират своите проекти, които, според тях, едновременно подобряват качеството на живот и са израз на уважение към природата и земята, върху която хората градят своите структури.
Не всеки може да си позволи технологията, с която е оборудвана къщата Biocasa, но използването на рециклирани материали и нулеви емисии на въглероден диоксид в атмосферата – това е съзнателен избор в полза на опазването на околната среда.
Източник и илюстрация: http://30dumi.eu