сряда, 18 юни 2014 г.

Традиционните къщи "Трули" в Alberobello, Италия

Малкото градче Алберобело (Alberobello) в провинция Бари, в южната италианска област Пулия, показва забележителни исторически образци на традиционната местна архитектура "Трули". Приказно изглеждащите каменни хижи "Трули" са иззидани от варовикови блокове без никакъв свързващ разтвор. Покривите на къщите са с пирамидална, куполообразна или конична форма, с покривна покривка отново от варовикови каменни плочи наредени без спойка. Къщите са разположени плътно една до друга. Въпреки отсъствието на зидарски разтвори и цимент при изграждането им, къщите Трули демонстрират стабилна структура и дълговечност. Трули са създадени в исторически период (1644 г) , когато строителство на постоянно жилище се е облагало с извънредно висок данък. В отговор на антисоциалната жилищна политика на краля на Неапол, жителите на областта се изхитрили и измислили концепцията за "Трули" - къщите по тази технология може да се демонтират бързо, особено в случаи на внезапни данъчни проверки. В стените са оформяни малки прозорци, камини, печки, ниши. Проектирани са специфични покриви, ефективно отвеждащи атмосферните води. Характерна за покривите е неизменната украса, най-често със статуетка, фигурка и стилизирани мотиви.
В пространството на покрива е разположен втория етаж на "Трули", изграден с дървена подова конструкция и свързан с първото ниво чрез дървена стълба. Масивните стени от варовик осигуряват приятна прохлада в горещите летни дни, но през зимния сезон в помещенията е твърде студено. Кондензната влага не позволява постигане на усещане за топлина и комфорт дори пред пламъците на огъня. Запазени са сведения, че обитателите са оставяли вратите отворени през целия ден, за да запазят стените сухи и по-често са живeли на улицата, отколкото в къщата.
Конструкцията изобретена в средата на XVI век е използвана до началото на XX век. Повишаването на цената на труда на каменоделците, прави прилагането на варовикови блокове неизгодно и строителството на този тип бедняшки жилища замира. Днес в Алберобело нови къщи "Трули" не се строят. Съхранените до наши дни сгради се използват за хранилища, ресторанти и жилища - много от тях все още се обитават от местните жители. Заради уникалната си колекция от 1500 "Трули" Алберобело е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, което освен очевидните ползи за развитието на туризма, налага и редица сериозни изисквания към собствениците при реставрация на обектите.
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net