вторник, 24 юни 2014 г.

"Google" влиза в домовете ни, ще ги наблюдава отвътре

Американският гигант Google ще купи компанията за видео наблюдение Дропкам за 550 милиона $, пише "Днес+". Така той ще може да събира още повече данни за личния живот на потребителите си.
Сделката е осъществена чрез компанията "Нест лаб", с която Google се сдоби преди време за 3,2 милиарда долара. На първо време придобивката ще позволи на Нест, която произвежда свързани с интернет термостати и домашни датчици за дим, да разшири предлагането, като прибави към тях камерите на Дропкам.
Интересът на Google към свързаните с интернет уреди е двоен. Тези придобивки ще позволят на компанията да стане ключов участник на пазара на свързани с интернет домове. Тази година този пазар се очаква да достигне оборот от 10 милиарда $ в цял свят, а прогнозите за идните години са за изключителен растеж.
Камерите на Дропкам могат да бъдат управлявани от разстояние чрез смартфон или таблет. Те могат да бъдат включени или изключени от разстояние, да бъдат въртени или зуумирани.
Записаните видеа могат да бъдат съхранявани в Cloud или споделяни с приятели или дори с целия свят. За Google това е начин да генерира нови приходи с допълнителни услуги. Съхраняването на данни в Cloud също се плаща от потребителите освен цената на камерата.
Но преди всичко тези свързани с интернет уреди ще позволят на Google да събира още повече данни. Камерите на Дропкам вече могат да установяват дали снимат предмет или човек. Съоснователят на Нест Мат Роджърс побърза да успокои потребителите като уточни, че Дропкам ще има същата политика на уважаване на личния живот като Нест.
Това означава, че събираните данни чрез системата за наблюдение няма да бъдат споделяни с Google или с която и да е друга компания без позволението на потребителите.
Източник: http://dnesplus.bg