вторник, 24 юни 2014 г.

Вятърна турбина прави 1000 литра чиста вода на ден насред пустинята

Една нова концепция, която се тества в пустинята на Абу Даби, предвижда използването на вятърна турбина за производство на вода, разказва GreenTech.BG. Системата кондензира водата от въздуха и я изпомпва в резервоари за филтриране, дезинфекция и съхранение. Технологията е създадена от Eole Water, чиито основател Марк Парент се замислил за водата, която се събира от неговия климатик през лятото, докато живеел на Карибите. Той започнал да мисли за начин водата може да се кондензират от въздуха в районите без достъп до електрическа мрежа. Така се зародила идеята за вятърна турбина, която кондензира вода.
Системата е проста – въздухът влиза през вентилационни отвори в конуса на носа на турбината и след това минава през охладител, за да кондензира водните пари. Водата, произведена по този начин, се изпраща по тръби до резервоари от неръждаема стомана в основата на турбината. Там тя се филтрира и пречиства.
Прототип на технологията вече е инсталиран в Абу Даби и работи от октомври насам. Практиката показва, че това изобретение е в състояние да произвежда 500-800 литра чиста вода на ден от сухия пустинен въздух. Eole Water казва, че обемът може да се увеличи до 1000 литра на ден чрез лека модификация. Единственото изискване е да има достатъчно силен вятър, за да задвижва турбината.
Опитите за производство на вода в пустините са не един и два, но този е първият, който изплзва вятърна турбина за целта. Eole вече е намерила 12 индустриални партньори за производство на турбините за добив на вода.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg