петък, 5 декември 2014 г.

Еко-проект Gate Residence в Кайро

Въпреки, че съвременните жители на Египет едва ли може да се считат за преки потомци на древните египтяни, стремежът им за създаване на нещо монументално е същото както и на техните далечни предци. В близките няколко години в Кайро може да се появи внушителният комплекс "Gate Residence", дело на архитектурно студио Vincent Callebaut Architectures. Постройката ще се превърне ако не в пирамидите на XXI век, то поне във "величествен храм на еко-технологиите".
Многофункционалният комплекс "Gate Residence" ще бъде търговски, туристически, финансов и и жилищен център. Всяка от сградите ще включва най-различни помещения, от обикновени и хотелски апартаменти до музеи, магазини, ресторанти и офиси.
Комплексът ще е изпълнен с всевъзможни екологични нововъведения. От "най-баналните" си струва да се споменат слънчевите батерии, които като огромна шапка ще покрият сградите в комплекса, ветрогенератори и системи за колектиране на дъждовната вода. "Gate Residence" ще бъде озеленен с местни (и не само) растителни видове. Предвижда се интензивно озеленяване както отвън, така и във вътрешността на комплекса.
Що се отнася до енергийната независимост на комплекса, с оглед на многофукционалността на "Gate Residence", самоосигуряването на енергия ще е 50%. Показателят може да бъде и по-висок, всичко зависи доколко прецизни са предварителните изчисления за максималното натоварване.
В "Gate Residence" няма да има климатици. Вместо това египтяните са решили да реализират сравнително иновативната технология за геотермално охлаждане. По думите на авторите на проекта, технологията разчита на традициите в строителството на жилищни сгради в пустинните области на Земята.
Същата система ще служи и за нагряване на водата. Планира се, не по-малко от 60% от водата да се произвежда на място с помощта на специални прозрачни тръби и лещи. Системата ще се нуждае от слънчева енергия, а от нея в Египет имат в излишък.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru