сряда, 10 декември 2014 г.

Соларните клетки ще се нанасят като боя

Вместо да се монтират на покривите, соларните панели на бъдещето биха могли да се полагат върху керемидите под формата на спрей, пише "Днес+". Учени от Университета на Торонто са изобретили нов начин за нанасяне на слънчевите клетки върху гъвкави повърхности, използвайки светлочувствителни материали, познати като колоидални квантови точки (CQDs).
Принтирани върху гъвкав филм, CQDs биха могли да се използват като покритие за всякакви видове предмети - от лаптопи до самолетни крила. Повърхността на един автомобил, например, може да произведе достатъчно енергия за три 100W крушки. Научният пробив би могъл да доведе и до значително намаление на цената на соларните панели.
Два научни доклада, публикувани в журнала "Advanced Materials and Applied Physics Letters" показват, че методът може да се използва за гъвкави материали, без това да намалява ефективността на слънчевите клетки. Системата за полагане на соларния слой не е сложна. Тя може да се направи от накрайник за пръскане като тези във валцовите мелници, които охлаждат стоманата с вода, и няколко въздушни четки, закупени от обикновен бояджийски магазин.
Източник: http://dnesplus.bg