понеделник, 31 декември 2012 г.

"Биобетон" за изграждане на вертикални градини


За интересна иновативна технология за озеленяване на фасадните повърхности на сградите разказва екологичния сайт GreenTech.BG.
Бръшлян, покриващ сградата, на пръв поглед изглежда прекрасно, но в действителност е много лоша идея: корените на бръшляна развалят повърхността, в която се залавят, и могат дори да изкъртят тухлите, а гъсталакът от листа е рай за твърде много нежелани съкооператори – паяци и други твари. Съвременните вертикални градини се опитват да постигнат същия естетичен ефект с някои допълнителни предимства по отношение на околната среда, но те са често сложни конструкции от хидропонни съоръжения и са трудни за поддържане. Една алтернатива на всичко това е разработена в Групата по структурни технологии при Политехническия университет в Каталония, Барселона. Там изследователите са измислили нещо, което наричат „биологичен бетон“, проектиран да действа като субстрат за вертикалните градини. Това трябва да е нещо просто и лесно за поддръжка. Според екипа, ръководен от Антонио Агуадо, този бетон изисква малко или дори никакво внимание.
Ключът към биологичния бетон е, че той замества портландцимента, който обикновено се използва с цимент с магнезиев фосфат – бързо стягащ цимент, често използван за ремонтни работи. При биологичния бетон магнезиевият фосфат прави материала леко кисел. Това го прави отлична среда за микроводорасли, гъби, лишеи и мъхове в средиземноморския климат. Параметрите му могат да се коригират, за да се постигне желаното ниво на порьозност и грапавост на повърхността, за да се насърчи развъждането на растителността.
Биологичният бетон се използва за изграждането на вертикални градини от панели, наредени в три. Те се състоят от водоустойчив вътрешен слой, който се полага върху стената на нова или съществуваща сграда, след това среден слой, който задържа водата, и накрая външен слой, който позволява водата да прониква, но и пречи да излиза навън и да се изпарява. Иначе казано, панелите могат да бъдат използвани за вертикални градини без никаква механична апаратура за управление на водата или без нужда от постоянна поддръжка.
Идеята на тези панели е, че те натрупват дъждовна вода и стават идеална среда за мъхове и други прости растителни организми. Те се появяват в рамките на една година след инсталацията. С течение на времето растителността по панела се развива и бавно се променят цветовете и шарките по него. Панелите обаче са конструирани така, че да се ограничи растежът на растенията, за да се предотврати повреда от корените.
Целта на панелите е предимно естетическа, но екипът учени казва, че тази конструкция може да действа и като изолационен материал и терморегулатор. Освен това колониите от растителност могат да помогнат за намаляване на CO₂.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

Планинско село от MAD Architects

Проектът за впечатляващото планинско село Хуангшан е изготвен от студио "MAD Architects". Селото ще бъде построено сред уникалните красоти на планинска местност разположена в китайската провинция Анхуей (安徽). Строителството на комплекса вече е започнало.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru






Тухли от хартиени отпадъци


Изследователи от Университета на Хаен (Испания) са смесили отпадъци от хартиената промишленост с керамичен материал, използван в строителната индустрия, разказва GreenTech.BG. Резултатът е тухла, която има ниска топлопроводимост, което означава, че действа като добър изолатор. Въпреки това все още има какво да се желае по отношение нейната механична устойчивост.
„Използването на отпадъци от хартиената промишленост може да доведе до икономически и екологични ползи, тъй като това означава, че материал, считан за отпадък, може да се използва като суровина“  - това е едно от заключенията на изследването, разработено от изследователи в политехническата школа в Хаен, публикували откритието си в журнала „Технологии за обработка на горива“.
Учените събрали целулозни отпадъци от хартиена фабрика (рециклирани отпадъци в случая), заедно с утайки от пречистването на отпадъчните води на фабриката. В тяхната лаборатория след това смесили този материал с глина, използвана в строителството, и прекарали сместа през машина за налягане и екструдиране, за да се получат тухли.
„Добавянето на отпадъци означава, че крайният продукт е с ниска топлопроводимост и затова е добър изолатор“, обяснява Кармен Мартинес, изследовател в Университета на Хаен. „В допълнение към очевидната полза на използването на тези тухли вместо традиционните тухли, направени от традиционни суровини.“
Друго предимство на добавянето на отпадъци за тухлите е това, че сами по себе си са носител на енергия поради органичното съдържание на материали. Това може да помогне за намаляване на разхода на гориво и времето за печене при производството на тухли.
В момента размерите на прототипа са малки (3,00*1,00* 6,00 cm). Но екипът вече е тествал големи тухли и резултатите са сходни. „Като цяло, тази техника може да доведе до спестяване на енергия и суровини за тухлените фабрики, заедно с ползите за околната среда от използването на отпадъците, които първоначално се изхвърлени“, добавя Мартинес.
Изследователите признават обаче, че „ахилесовата пета“ на тези тухли е тяхната по-ниска механична устойчивост в сравнение с традиционните тухли, въпреки че този параметър е над законовия минимум. Все още има няколко проблема за решаване по отношение слепването и оформяне на тези части, които имат висок процент съдържание на отпадъчна хартия.
Екипът продължава своето търсене на златната среда между устойчивостта и здравината на материала и все още изследва предимствата на добавянето на други продукти, като например утайки от пречиствателни станции или остатъци от бира, маслини и биодизел.
Източник  и илюстрация: www.greentech.bg

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Училище в Конкорд

Изключителен проект за училище са създали творците от  HMFH Architects, Inc. Училището се намира в град Конкорд - столица на щата Ню Хампшър.
Комфортното и наситено с игриви цветове пространство създава отлична атмосфера за провеждане на учебните занятия и условия за пълноценна почивка и забавления на децата.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru












Изолацията с PU пяна е неекологична

Актуална гледна точка относно широкото използване на полиуретановата пяна и неизвестните вреди, които нанася върху здравето ни, засяга сайтът с еко-тематика GreenTech.BG.
Когато говорим за енергийна ефективност, неизменно си представяме топлоизолация на домовете. Това само по себе си е правилна мярка.
С какъв материал ще изолираме дома си най-често зависи от бюджета, който пък в общия случай е тънък. Това предопределя избора на материала.
Един от изкуствените материали, които все по-често се използват за изолация, особено в САЩ, е покритието с полиуретанова пяна. Много хора си мислят, че тя решава проблема отлично, защото изолира най-добре – има отлични изолационни показатели и облицова дома плътно, покривайки идеално всички извивки, неравности, пукнатини, заоблености.
Архитектът Кен Левенсон обаче има да каже нещо по въпроса за природосъобразността и приложимостта на този материал. Той е категоричен, че пяната няма място в концепцията за зелено строителство – строителството, което е щадящо за природата и безвредно за здравето на хората.

Ето и някои от неговите аргументи против полиуретановата пяна:

- съдържа опасни токсични съставки;
- отличава се с неприемливо висока опасност от пожар;
- държи се зле като бариера за парите, не позволява на дома да диша;
- хидрофобна;
- слаб и непредсказуем контрол на въздуха;
- негъвкава и склонна към напукване;
- прекалено се свива;
- трудно се идентифицират и ремонтират пробивите;
- намаляващи с времето топлоизолационни свойства;

Една от най-важните точки, според архитекта, е първата – тази за опасните съставки.
„Химическите компании, които продават полиуретанова пяна, я рекламират като екологична и устойчива, но с това те демонстрират наглост, равна само на тази на производителите на цигари и въглища. Разбира се, ако вярвате в “чисти въглища”, пяната може да бъде именно нещото, което търсите. Но ако не вярвате на тютюневите „учени“, че цигарите не водят до пристрастяване и че въглищата могат да бъдат екологични, тогава пяната няма място във вашия дом“.
Според Левенсон, полиуретановата пяна съдържа редица химически съединения, които водят до излъчването на отровни вещества във въздуха. Други вещества от нея са канцерогенни, т.е. причиняват рак, или в най-„добрия“ случай предизвикват алергични реакции. Някои пък създават смущения в ендокринната система. Най-леките ефекти от вредните съставки са раздразненията на кожата и дихателните пътища.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

В Китай откриха най-дългата високоскоростна железопътна магистрала

В Китай бе пусната в експлоатация най-дългата високоскоростна железопътна магистрала в света, информира Агенция КРОСС. ЖП магистралата свързва столицата Пекин с търговския център Гуанджоу.
Първият свръхскоростен влак беше пуснат от Пекин по този маршрут в сряда сутринта. Влаковете по линията ще се движат с 300 km/h. Това ще съкрати с повече от два пъти времето, за което може да се измине разстоянието между крайните станции – от 22 на по-малко от 10 h.
По маршрута, дълъг близо 2 300 km, има 35 гари. В момента железопътното трасе работи частично.
С откриването на новата линия  общата дължина на съществуващата високоскоростна железопътна мрежа в страната достигна 9 300 km, което нарежда Китай на първо място в света.
Според утвърдения от китайския държавен съвет план до 2015 г. трябва да бъде завършено строителството на 4 линии, които ще залегнат в основата на мрежата на високоскоростния железопътен транспорт. Две от тях ще пресичат страната от изток на запад, и две - от север на юг. Дотогава общата дължина на високоскоростните железопътни линии в Китай трябва да достигне 18 000 km.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

събота, 15 декември 2012 г.

Google с нов офис в Торонто

Днес ще ви предложим виртуална разходка в новооткрития  офис на Google в Торонто. Както е добре известно от Google обичат да глезят своите сътрудници с невъобразими (особено за нашите възприятия) удобства. Петте етажа на реновираната офис сградата включват в себе си всичко необходимо за творческия труд и пълноценната почивка на сътрудниците на компанията. Креативните дизайнери са материализирали поредните си изумителни идеи. Основната концепция на този проект е движението.
Новия офис е оборудван с мисъл за здравето на ценните сътрудници, осъществено чрез възможността да прекарват повече време в движение, придвижвайки се из помещенията на сградата.
Например, на всеки етаж е предвидена кухня със свои специфични закуски и напитки, което е причина желаещите да се подкрепят с точно определен продукт да се разходят. Аналогично стоят нещата и със стаята за развлечения. Освен това, в офиса има и такива нетипични възможности, като здравото изпотяване във фитнес зала, разтоварваща разходка в градината на покрива или пък ободряваща игра на миниголф.
Източник и илюстрации: www.24gadget.ru









четвъртък, 13 декември 2012 г.

Топ 25 на градовете с най-много високи сгради

Списък на градовете с най-голямо количество високи сгради. Възприетата дефиниция на критерия "висока сграда" е сградата да е с височина минимум 35 m или 12 етажа.
1. Хонконг, Китай - 7685 високи сгради.
2. Ню Йорк, САЩ - 5924 високи сгради.
3. Сао Пауло, Бразилия - 5667 високи сгради.
4. Сингапур - 4368 високи сгради.
5. Москва, Русия - 3273 високи сгради.
6. Сеул, Южна Корея - 2877 високи сгради.
7. Техеран, Иран - 2804 високи сгради.
8. Токио, Япония - 2702 високи сгради.
9. Рио де Жанейро - 2564 високи сгради.
10. Истанбул, Турция - 2148 високи сгради.
11. Торонто, Канада - 1868 високи сгради.
12. Санкт Петербург, Русия - 1770 високи сгради.
13. Буенос Айрес, Аржентина - 1709 високи сгради.
14. Киев, Украйна - 1531 високи сгради.
15. Лондон, Великобритания - 1478 високи сгради.
16. Осака, Япония - 1463 високи сгради.
17. Мексико, Мексико - 1364 високи сгради.
18. Мумбай, Индия - 1223 високи сгради.
19. Мадрид - 1127 високи сгради.
20. Чикаго, САЩ - 1125 високи сгради.
21. Каракас, Венецуела - 1109 високи сгради.
22. Банкок, Тайланд - 1106 високи сгради.
23. Ресифи, Бразилия - 1103 високи сгради.
24. Сантяго, Чили - 1094 високи сгради.
25. Шанхай, Китай - 990 високи сгради.
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net