сряда, 30 октомври 2013 г.

Производство на органична храна с "Eco-Aquaponic"

Неотдавна архитектът Майкъл Янцен представи концептуалния дом «Eco-Aquaponic», представляващ цилиндрична стоманена конструкция, в която са създадени идеални условия за отглеждане на риба и растения. Мини-фермата е напълно автономна - отпадъците, които се създават от рибите, се използват за наторяване на растенията.
Постройката е снабдена с прозорци и екрани за създаване на сянка, с възможност за въртене по периметъра на фермата, с оглед на атмосферните условия. В горещо време, екраните се използват за ограждане на растенията, с цел предпазването им от прегряване, а в зимно време изолираните секции защитават растенията и рибите от студа.
Съдовете с растенията са разположени по периметъра на сградата, а аквариума служещ за отглеждане на рибата е позициониран в централното пространство.
Тръби запълнени с материал, съхраняващ топлината продължително време, поглъщат топлинна енергия от слънцето и отдавайки я впоследствие, служат за регулиране на температурата в помещението.
Големи слънчеви батерии, монтирани на въртяща се платформа, обезпечават напълно нужната на сградата електроенергия и гарантират постоянното осветление на аквариума.
Използването на възобновяем енергиен източник и самодостатъчните системи за отглеждане на риба и растения дават основание «Eco-Aquaponic», да бъде определен като практически идеално устройство за производство на органична храна в градски условия.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru