неделя, 6 октомври 2013 г.

Мрежа от смартфони ще регистрира земетресенията

Американски сеизмолози предлагат любопитно нововъведение, което се възползва от повсеместното разпространение на мобилните устройства, съобщава TechNews.BG. Идеята е смартфони, оборудвани с акселерометри, да събират оперативни данни за земетресенията в различни части на света.
Според специалистите, акселерометрите имат достатъчно високо ниво на чувствителност, за да уловят земетресения със сила пет или повече степени по скалата на Рихтер, ако се намират в непосредствена близост до епицентъра.
Смартфоните са разпространени практически навсякъде, което дава надежди на учените, че е възможно създаване на интерактивна карта на сеизмичната активност. Тя би помогнала за определяна на параметрите на земетресенията и може да осигури на специалистите необходимите данни по време на труса и веднага след него.
Идеята не е съвсем нова – тя произлиза от организацията Quake-Catcher Network, базирана в Станфордския университет. Учените предложиха измерване на земетресенията по показанията на вградени в компютрите акселерометри. Смартфоните обаче могат значително да опростят реализацията на подобна идея.
Освен че имат вградени акселерометри, смартфоните са независими от електрическите мрежи, тъй като работят на батерия, и са много повече като брой от стационарните компютри, които биха могли да се ползват от сеизмолозите. Ако бъдат оборудвани с още по-чувствителни датчици, смартфоните ще позволят създаване не просто на ефективни, а на идеални сеизмологични мрежи, които ще регистрират дори и най-малките земетресения с висока точност, твърдят учените.
Източник: http://technews.bg
Илюстрация: www.gifgifs.com