вторник, 5 септември 2023 г.

Картофена тухла се оказа много по-здрава от бетона

Изследователи от университета в Манчестър надминаха колегите си инженери в надпреварата за създаване на най-добрите материали за космическо строителство, като предложиха концепция за тухла, съставена от прости компоненти.

Тухлите StarCrete създадени от извънземен прах, картофено нишесте и щипка, демонстрираха якост на натиск от 72 MPa, два пъти повече от обикновения бетон (32 MPa) и тухлите AstroCrete (40 MPa), направени от ... кръв и екскременти. Последното е разработка, разбира се на същите учени. Ако StarCrete са направени от лунен прах, якостта на натиск надвишава 91 MPa.

„Тъй като ще произвеждаме нишесте като храна за астронавтите, беше по-логично да го разглеждаме като свързващо вещество, а не като човешка кръв“, споделя Алед Робъртс, водещ изследовател на проекта.
Учените са изчислили, че 25-килограмова торба с дехидратирани картофи съдържа достатъчно нишесте, за да произведе почти половин тон StarCrete, или 213 тухли. За справка, къща с три спални има около 7500 тухли. В допълнение, картофените тухли могат да се произвеждат и на Земята, тъй като този метод не оставя въглероден отпечатък.
Източник и илюстрации: https://4pda.to