сряда, 12 декември 2012 г.

В Швейцария откриха издигащият се най-нависоко висящ мост за пешеходци

Наскоро (07.12) в Швейцария откриха издигащият се на най-нависоко висящ мост за пешеходци, информира Агенция КРОСС, позовавайки се на БТА. Съоръжението е с дължина 91,44 m и ширина 1 m. Построено е на височина от 3041 m над морското равнище в района на връх Титлис, в Централна Швейцария.
„Открихме моста по време на буря и за решилите да преминат по него това беше истинско приключение”, споделя инженер Питър Реинл от фирмата, направила конструкцията - Titlis Cable Car.
От моста "Titlis Cliff Walk" се откриват главозамайващи гледки над бездни и върхове. Преминаването по него е безплатно. Цената на съоръжението е 1,3 милиона швейцарски франка.
Мостът е построен за 5 месеца, а поводът е 100-годишнината от откриването на лифта, свързващ съседните градове Енгелберг и Гершниалп, заработил през януари 1913 г.
Стоманата и бетонът необходими за изграждане на висящия мост са били доставени с лифтове и хеликоптери. При обилни снеговалежи съоръжението ще спира да работи за няколко дни, казват инженерите, които са го проектирали.
Източник и илюстрации: www.cross.bg