четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Културен център DQZ Cultural Center

DQZ Cultural Center е проект за културен център, разположен в китайския град Daqiuzhuang. Разработен е от архитектурно студио Holm Architecture Office. Отдалечен на около 200 km от столицата Пекин, DQZ Cultural Center имитира блатистата местност, в която е ситуиран.
Построен върху терен с изобилна растителност, центърът съчетава в себе си особеностите на местния ландшафт и съвременното градско пространство. Атриумната типология на сградата е базирана върху традициите на китайската архитектура.
Уникалният център е замислен като обществено пространство за експониране на изложби и провеждане на различни обществени и културни мероприятия.
Живописни вишневи дървета красят вътрешния двор на комплекса. Предвиденото терасиране на терена ще бъде използвано като площадка за представления на местни театри или за провеждане на фестивални мероприятия. Стъклените фасади изложени към атриума, обединяват вътрешното и външното пространство и разкриват пред погледа централния изложбен площад на културния център.
Оригинално решената стоманена перфорирана фасада осигурява естествената вентилация на обекта. При проектирането на енергийното потребление на сградата е отчетен сумарният ефект от действието на геотермалната система за отопление и охлаждане и на фотоелектричните елементи.
Повече за творчеството на авторите може да научите на адрес: http://holmarchitectureoffice.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru