четвъртък, 27 декември 2012 г.

Изолацията с PU пяна е неекологична

Актуална гледна точка относно широкото използване на полиуретановата пяна и неизвестните вреди, които нанася върху здравето ни, засяга сайтът с еко-тематика GreenTech.BG.
Когато говорим за енергийна ефективност, неизменно си представяме топлоизолация на домовете. Това само по себе си е правилна мярка.
С какъв материал ще изолираме дома си най-често зависи от бюджета, който пък в общия случай е тънък. Това предопределя избора на материала.
Един от изкуствените материали, които все по-често се използват за изолация, особено в САЩ, е покритието с полиуретанова пяна. Много хора си мислят, че тя решава проблема отлично, защото изолира най-добре – има отлични изолационни показатели и облицова дома плътно, покривайки идеално всички извивки, неравности, пукнатини, заоблености.
Архитектът Кен Левенсон обаче има да каже нещо по въпроса за природосъобразността и приложимостта на този материал. Той е категоричен, че пяната няма място в концепцията за зелено строителство – строителството, което е щадящо за природата и безвредно за здравето на хората.

Ето и някои от неговите аргументи против полиуретановата пяна:

- съдържа опасни токсични съставки;
- отличава се с неприемливо висока опасност от пожар;
- държи се зле като бариера за парите, не позволява на дома да диша;
- хидрофобна;
- слаб и непредсказуем контрол на въздуха;
- негъвкава и склонна към напукване;
- прекалено се свива;
- трудно се идентифицират и ремонтират пробивите;
- намаляващи с времето топлоизолационни свойства;

Една от най-важните точки, според архитекта, е първата – тази за опасните съставки.
„Химическите компании, които продават полиуретанова пяна, я рекламират като екологична и устойчива, но с това те демонстрират наглост, равна само на тази на производителите на цигари и въглища. Разбира се, ако вярвате в “чисти въглища”, пяната може да бъде именно нещото, което търсите. Но ако не вярвате на тютюневите „учени“, че цигарите не водят до пристрастяване и че въглищата могат да бъдат екологични, тогава пяната няма място във вашия дом“.
Според Левенсон, полиуретановата пяна съдържа редица химически съединения, които водят до излъчването на отровни вещества във въздуха. Други вещества от нея са канцерогенни, т.е. причиняват рак, или в най-„добрия“ случай предизвикват алергични реакции. Някои пък създават смущения в ендокринната система. Най-леките ефекти от вредните съставки са раздразненията на кожата и дихателните пътища.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg