понеделник, 31 декември 2012 г.

Тухли от хартиени отпадъци


Изследователи от Университета на Хаен (Испания) са смесили отпадъци от хартиената промишленост с керамичен материал, използван в строителната индустрия, разказва GreenTech.BG. Резултатът е тухла, която има ниска топлопроводимост, което означава, че действа като добър изолатор. Въпреки това все още има какво да се желае по отношение нейната механична устойчивост.
„Използването на отпадъци от хартиената промишленост може да доведе до икономически и екологични ползи, тъй като това означава, че материал, считан за отпадък, може да се използва като суровина“  - това е едно от заключенията на изследването, разработено от изследователи в политехническата школа в Хаен, публикували откритието си в журнала „Технологии за обработка на горива“.
Учените събрали целулозни отпадъци от хартиена фабрика (рециклирани отпадъци в случая), заедно с утайки от пречистването на отпадъчните води на фабриката. В тяхната лаборатория след това смесили този материал с глина, използвана в строителството, и прекарали сместа през машина за налягане и екструдиране, за да се получат тухли.
„Добавянето на отпадъци означава, че крайният продукт е с ниска топлопроводимост и затова е добър изолатор“, обяснява Кармен Мартинес, изследовател в Университета на Хаен. „В допълнение към очевидната полза на използването на тези тухли вместо традиционните тухли, направени от традиционни суровини.“
Друго предимство на добавянето на отпадъци за тухлите е това, че сами по себе си са носител на енергия поради органичното съдържание на материали. Това може да помогне за намаляване на разхода на гориво и времето за печене при производството на тухли.
В момента размерите на прототипа са малки (3,00*1,00* 6,00 cm). Но екипът вече е тествал големи тухли и резултатите са сходни. „Като цяло, тази техника може да доведе до спестяване на енергия и суровини за тухлените фабрики, заедно с ползите за околната среда от използването на отпадъците, които първоначално се изхвърлени“, добавя Мартинес.
Изследователите признават обаче, че „ахилесовата пета“ на тези тухли е тяхната по-ниска механична устойчивост в сравнение с традиционните тухли, въпреки че този параметър е над законовия минимум. Все още има няколко проблема за решаване по отношение слепването и оформяне на тези части, които имат висок процент съдържание на отпадъчна хартия.
Екипът продължава своето търсене на златната среда между устойчивостта и здравината на материала и все още изследва предимствата на добавянето на други продукти, като например утайки от пречиствателни станции или остатъци от бира, маслини и биодизел.
Източник  и илюстрация: www.greentech.bg