събота, 26 май 2012 г.

20 млн. евро инвестират в ремонта на Централна гара

Близо 20 млн. € ще бъдат вложени в ремонта на Централна гара, който започва след няколко месеца, съобщава Агенция КРОСС.
Изцяло нова фасада, вътрешно преустройство на чакалнята и помещенията и обновени перони, т.е. почти всичко в сегашния вид на Централна гара - София ще се промени. Ремонтът ще стане факт осем години, след като тогавашния министър на транспорта Николай Василев се възмути от състоянието на съоръжението и дори лансира идеята за събарянето му.
След това се заговори за концесия, но това така и не се случи. Всъщност, въпреки пословично лошия си вид, Централна гара - София е строена едва преди 37 години.
10 години след освобождението на България отваря врати първата сграда на столичната Централна гара - внушително здание във виенски стил. Тогава гарата обслужва около 25 000 души годишно. Днес от тук минават 15 000 пътници на ден.
След ремонта чакалнята на столичната гара ще се отоплява от слънчева енергия, която ще идва от фотоволтаици на покрива, информира bTV. Целта е да се ползва по-малко енергия, а хората да не студуват, както досега. Ще бъде създадена и нужната организация за връзка на пътниците с метрополитена. Нови ескалатори, чакални на няколко нива и съоръжения за трудноподвижни хора ще бъдат изградени вътре.
Ремонтът на Централна гара трябва да започне тази есен. Освен за нея пари за ремонт са отпуснати още за гарите в Бургас и Пазарджик.
Освежаването обаче няма да засегне търговската част и прословутия покрив пред самата централна гара. За тях продължава да се търси решение, като един от вариантите е площите да бъдат дадени на концесия, за да бъдат запълнени 130-те магазина, от които в момента се ползват само десетина. Възможно е на това място да се построи и многоетажен паркинг, но за сега всичко това са само далечни идеи.
Източник и илюстрация: http://www.cross.bg
Още информация и на уеб адрес: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/03/17/2024254_sofiiska_gara_za_dvama/