вторник, 15 май 2012 г.

Уникален софтуер за земна механика от руски учени

Руски учени са разработили серия от уникални програми, позволяващи със стопроцентна точност да се прогнозират свличания на земя и да се проектира ефективна защита на опасни зони.
По своите възможности тази разработка превъзхожда всички световни аналози, отбелязват създателите на програмното осигуряване. От тези програми вече се заинтересували строителни компании в Русия и чужбина.
Програмите от серията RUST (Изчисления за устойчивост) е резултат от многогодишните усилия на специалисти от московския проектен институт „Хидроречтранс”. В основата на разработката са залегнали повече от 1000 опасни склонове. Програмата „търси и определя” повърхността, където най-вероятно могат да станат свличания на земята, казва директорът на института „Хидроречтранс” Владимир Рудометкин:
− Уникалността на програмата е в това, че дължината на изследваните склонове практически е неограничена. Т.е. наведнъж, което не прави никоя друга програма, изчисляваме какво ще стане със склона при свличане, а също решаваме задачата, какво ще стане със съоръжението, намиращо се на този склон.
Второто предимство на RUST е способността, програмата да бъде съобразена със сеизмичната активност на региона. Например, ако се провеждат работи на крайбрежието на Черно море, то програмата „ще се настрои” на показателите на този регион, а при оценка на опасност от свличания в Далечния изток ще „се съобрази” с местните особености на поведение на земната кора. Има още един плюс – програмата не само предсказва вероятността от свличания, но и помага в борбата с тях, подчертава Владимир Рудометкин:
− Ние казваме, какво трябва да се направи за да се избегнат загубите. Т.е. какви мероприятия трябва да бъдат извършени за да бъдат предотвратени негативните последици: къде да бъдат поставени опорни колони, или просто с помощта на ескаватори склонът да се направи по-полегат. Ние предлагаме различни действия в зависимост от ситуацията.
Според директора на института, професионалистите в тази област високо оценили серията от програми RUST. Неотдавна програмата беше представена на специалисти от водещи руски проектни и строителни компании. В близко време ще се състои презентацията и за други страни. Най-голям интерес тя представлява за страните на Латинска Америка, Африка и Китай, където проблемът със свличанията е особено остър. Методиката вече премина изпитания в някои руски региони. На нейна основа са построени мостове и пътища в редица градове на Русия, а също тръбопроводи в Краснодарския край, Татарстан и Западен Сибир.

Източник: http://bulgarian.ruvr.ru
Илюстрация: www.planthe.blogspot.com

Във видеото по-долу показваме подобна програма  (DC Software/ DC Slope, предлагана от Irm.bg) за оценка на степента на сигурност срещу загуба на устойчивост на естествени склонове и строителни откоси по класически методи