сряда, 6 март 2013 г.

Маси и лампи, направени от отпадъчни материали

Шведските дизайнерски студиа Design Stories и Returhuset са се заели да изработят колекция от маси и лампи, изработени от вещи, които традиционно се разглеждат като отпадъчни материали, разказва екологичния сайт GreenTech.BG. Например една шнурова лампа е изработена от отпадъчна твърда тъкан отпадъци, която филтрира силната светлина на крушката. Твърдостта на тъканта позволява лампата да запази формата си.
Това не е чак такава новост за самите две студиа, които често си сътрудничат с нестопански организации и социални организации за тестване на нови начини за проектиране и производство. „Използваме промишлени отпадъци и избираме рециклирани материали от местни фирми и организации, за да покажем техните възможности чрез създаване на нови интериорни продукти”, обяснява Керстин Силван от Design Stories.
„Странната маса“ e колекция създадена от части на стара маса и столове, на които е даден нов живот като холна маса – а тя все още разказва историята на старата маса. „Обичаме да оставяме естеството на материалите да се вижда в крайния продукт”, допълва Джени Стевансдотер от студиото.
Returhuset също има своя принос за обществото – тяхната производствена дейност пък включва програма за обучение на работното място за безработните.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg