понеделник, 18 март 2013 г.

Еко хотел в Украйна

Екологичния комплекс "Friend House", проектиран от известния украински еко-дизайнер Юрий Ринтовт е пострoен от естествени биоразградими материали. Комплекса е замислен като еко-хотел, но според местните слухове все още не е въведен в експлоатация, въпреки, че е построен през 2007 година.
Едва неотдавна става известен и за него започва да се говори не само в Украйна, но и по света. Както разказва самия проектант, "Friend House" е вероятно най-дружелюбния, естествен и необикновен хотел в страната. Разположен е на участък с площ 3 ha в курортна горска зона, в близост до река Орел или на около 30 km от Днепропетровск.
Дори избора на терен за "Friend House" е уникален. Преди строителството е направен специален екологичен анализ на местността, отчитащ такива специфични характеристики като например енергийно-информационното поле. Това изследване е намерило отражение в проектирането.
В екстериорно отношение хотела се слива хармонично с околната природа и оставя впечатление, че е възникнал без човешка намеса.
В постройката са използвани екологично чисти материали - дърво, глина, тръстика. Конструкцията е изпълнена от дървен материал и варовик. Обзавеждането е проектирано от дизайнерското студио на Юрий и също е подчинено на общия замисъл - дори леглото и умивалника в банята са изпълнени от дърво. Прозорците са максимално големи, което позволява в помещенията да се поддържа оптимална естествена осветеност.
В двора на комплекса има разкошна ябълкова градина. А местните традиции повеляват задължително да се канят гости два пъти годишно - през пролетта,  когато ябълките цъфтят и през есента, когато се събира реколтата. Това е част от основната  идейна опора на проекта според дизайнера.
Общата площ на еко-хотела е 1750 m² и е с капацитет да приема многобройни гости. На този етап обаче "Friend House", все още не е открит и в него живеят само собствениците.
Повече за творчеството на автора може да откриете на уеб адрес: www.ryntovt.com
Източник: http://thekievtimes.org
Илюстрации: www.etoday.ru