вторник, 12 март 2013 г.

Културен център "Xiqu Center" в Хонконг

"Xiqu Center" е проект за нов културен център, разработен за  Хонконг от канадското архитектурно студио Bing Thom Architects. Футуристичния обект ще стане част от проекта West Kowloon Cultural District (WKCD).
Културния център ще представлява смес от театър, опера и социално-културно пространство обединена от идеята азиатската култура да достигне до нови почитатели сред масовата аудитория и международните културни програми.
Заемащият площ от около 13800 m² комплекс е разположен в източния край на WKCD, на ъгъла на "Canton Road" и "Austin Road West". Архитектурата на "Xiqu Center" се отличава с впечатляващ централен вход, преосмислящ китайските фолклорни мотиви, превъплътявайки ги чрез съвременните динамични линии и форми на фасадата.Уникалността на конструкцията се състои във възможността долната и горната част да се изграждат по едно и също време, с което значително се скъсява времето за строителство.
Културния център включва в себе си голямо количество обществени зони за отдих, 2000 m², площ отреденa за образование и обучение, две отлично проектирани аудитории с капацитет съответно с 1100 и 400 зрителни места и традиционна чаена къща за провеждане на спектакли с капацитет 280 зрители.
Планира се сградата да отвори врати за посетители през 2016 година.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.bingthomarchitects.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru