понеделник, 9 май 2011 г.

Европейски маршрут ще популяризира тоталитарната архитектура

Община Димитровград участва в обсъждането на европейския проект „Атриум" за превръщане на архитектурата от тоталитарните режими на XX век в ресурс на културния туризъм, предаде ИА "КРОСС". Форумът е в италианския град Форли в област Емилия-Романя.
В програмата фигурира представяне на „снимка" на архитектурата между двете световни войни в Европа, както и на проекта „Атриум", който се управлява от общината във Форли и ще продължи 30 месеца. Той включва 18 партньори от 11 страни: Италия, Словения, България, Унгария, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина. Целта е да се изготви транснационален културен маршрут, който да популяризира архитектурните ценности и да спомага за развитие на градската среда.
Димитровград е признат за недвижима културна ценност от национално значение след извършване на експертни оценки от архитекти, изкуствоведи и урбанисти. С решение на Министерството на културата за паметник на културата е обявена централната градска част, включваща 11 жилищни блока, сградите на хотел "Москва" и на Драматичния театър "Апостол Карамитев". С новото определение пред Димитровград се разкриват редица възможности за кандидатстване и партниране по множество проекти, смятат в общината.
Източник: http://www.cross-bg.net/ ; илюстрации: http://bg.wikipedia.org/http://www.cross-bg.net/