понеделник, 9 май 2011 г.

Софтуер на Autodesk улеснява зеленото проектиране

Autodesk добави нова характеристика в своя софтуер за дигитални прототипи, която ще помогне на проектантите да взимат екосъобразни решения на много ранен етап от създаване на своите продукти, съобщава популярният сайт за екологични технологии GreenTech.bg
Софтуерът Inventor 2012 включва инструмента Eco Materials Adviser, създаден в партньорство с британската компания Granta Design, специализирана в информационните системи за материали. Новото средство свързва Inventor към базата данни с материали на Granta, предлагайки информация за въздействието на материалите върху околната среда през жизнения им цикъл.
Потребителите на Inventor могат да видят употребата на енергия и вода, въглеродните емисии, цената на суровините, токсичността и други показатели за използваните материали. След това те могат да зададат стойности за специфични въздействия и да търсят материали, които отговарят на тези ограничения.
Eco Materials Adviser показва също дали материалите са съвместими с ограниченията на Европейския съюз за опасни вещества (Restriction on Hazardous Substances) и директивите за отпадъци от електрическо и електронно оборудване (Waste Electrical and Electronic Equipment).
Autodesk регулярно добавя характеристики към своя софтуер, които улесняват дизайнерите на продукти и сгради във вземането на по-информирани решения на ранен етап от проектирането, като предвиждат възможното въздействие върху околната среда и съставят планове за енергийна ефективност, преди да бъдат направени крайните продукти или сгради.
Източник: http://www.greentech.bg/ ; илюстрации: http://www.greentech.bg/, http://www.grantadesign.com/