вторник, 31 май 2011 г.

Hands Free Doors Opener

Група студенти от Университета в Минесота са основали компанията "Forge", която се занимава с "намиране на нови, прости решения на ежедневните проблеми". Първият продукт на младежите вече е предизвикал голям интерес, и това не удивлява, защото с негова помощ вратите могат да се отварят с помощта на краката.

"Toepener"  представлява по-скоро педал за врата, отколкото дръжка. Устройството е неприлично просто: никакви движещи се части, никакъв хитроумен дизайн, само сив Г-образен елемент закрепен за планка с отвори за 4 самонарезни винта.

И все пак, какво повече е нужно, ако след като закачиш с върха на обувката или натиснеш "Toepener"-а, може да излезеш от тоалетната без да се налага да докосваш дръжките на вратите?
Идеята се е пръкнала по време на "мозъчна атака", след което изобретателите подкрепени от своя преподавател, взимат кредит от 15 000 $, необходими за масово производство на приспособлението. От януари джаджата се продава в магазинната мрежа. До сега са продадени около стотина изделия, заготвят се още 500 броя, и новоизпечените бизнесмени очакват да погасят кредитните си задължения към края на семестъра.
Източник и илюстрации: http://www.membrana.ru/