събота, 30 април 2011 г.

Идеи за енергия от движението на превозните средства

Американският щат Калифорния обсъжда възможността да произвежда електроенергия от уличното движение, информира сайтът "Поглед Инфо". Комисията за природните ресурси на калифорнийския Конгрес неотдавна е приела законопроект, внесен от конгресмена Майк Гато, за разработване на съответния пилотен проект. Предвижда се в уличните платна да се монтират сензори, които да преобразуват в електрическа енергия вибрациите, причинени от движението на автомобилите. Проектът ще използва явлението, известно като "пиезоелектричество", при което електрическата поляризация на едно тяло се променя под въздействие на механично напрежение. През февруари конгресменът Гато внесе в щатския Конгрес законопроекта си, според който сензорите, монтирани в участък от двулентов път с дължина 1 km, ще произвеждат до 44 MW електричество - достатъчно за захранване на 31 000 домакинства за една година.
Идеята все пак не е съвсем нова - Израел вече произвежда електричество по този начин, а Италия планира да монтира пиезоелектрически сензори в магистралата, свързваща Венеция и Триест.
Едно естествено развитие на тази идея би било по тези новаторски пътни настилки да се движат електрически автомобили.
В Русия пък студентите от военно-въздушно училище предлагат да се използва кинетичната енергия на въздушните потоци формиращи се в тунелите на метрото около бързо движещите се композиции. Според тях енергията не бива да се губи, а трябва да се оползотвори като се улови и трансформира с помощта на ветрогенератори разположени в тръбите на метрополитена.
Източник: http://www.pogled.info/, http://www.vesti.ru/