сряда, 6 април 2011 г.

Необичаен жилищен блок в Германия

Тази жилищна сграда, проектирана от австрийското архитектурно студио "LOVE Architecture" е поредният проект, реализиран в рамките на провеждащата се реконструкция на пристанищната територия на град Хамбург, Германия. Планират се да бъдат благоустроени 157 ha крайбрежна територия. Новият район, в който е разположен този жилищен дом, се нарича "HafenCity", а проектът е известен като "Baufeld 10".
Сградата е разработена, като са отчетени желанията на бъдещите обитатели. В този проект, индивидуалните възгледи за това, какво трябва да бъде жилището, са превъплътени в големия многоапартаментен дом, в който могат да бъдат открити абсолютно различни типове жилища с абсолютно различен дизайн.
В жилищния блок има много големи (около 225 m²) и малки (около 50 m²) апартаменти. В него има обикновени едностайни жилища, но има и такива на четири нива, по функционалност напомнящи добре развита вила.
Първостепенна грижа на проекта е било индивидуализирането на жилището. Сега, всеки от 28-те новодомци, може да се наслаждава на свое собствено уникално пространство, независимо от това, дали разполага с малко или голямо жилище.
Проектът е подходящ пример за това, как може да се отчетат множеството претенции на собствениците и от тях да се създаде продукт, който се харесва на всички.
Източник и илюстрации: http://www.arhinovosti.ru/