петък, 20 септември 2013 г.

"Изкуствено слънце“ за тъмните зимни дни

Малкият норвежки град Рюкан ще си има свое собствено изкуствено слънце, разказва "GreenTech.BG". Инженери са завършили строежа на „Проект огледала“ – система от три гигантски хелиостатни огледала, които ще пренасочват светлината от слънцето към долината през зимата. Това ще превърне градския площад в слънчево място за срещи. Целият механизъм ще се контролира от централен компютър, който ще регулира позицията на огледалата.
Три огромни огледала са монтирани върху съседна планина преди броени дни, за да пренасочват слънчевата светлина надолу към града. Светлината ще създаде над 180 m² слънчев кръг насред градския площад, който обикновено тъне в сянка. Оценяван на около милион долара, проектът за огледалата ще осигури светлина в сърцето на норвежкия град, който от септември до края на март живее в почти постоянен мрак.
Идеята за система от огледала, които да осветяват града, се корени в хрумванията на местния индустриалец Сам Ейд. Като технически по-малко взискателна алтернатива той си представял кола на въжена линия, която да извежда хората от долината към слънчевата планина поне за по няколко часа в дните събота и неделя. Идеята на Ейд за изкуствено осветяване на града обаче оживява почти един век по-късно благодарение на най-съвременните хелиостатни системи, които могат да „прогонят“ тъмните северни зими.
Това не е първото изкуствено слънце в Европа – малък италиански град в Алпите на име Виганела инсталира 26-метрово огледало на съседен планински склон през 2006 година, а по същото време хелиостатна система започна да огрява и австрийския град Ратенберг.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg