вторник, 10 септември 2013 г.

Мравките предсказват земетресения

Европейски учени са направили изненадващото откритие, че мравките предусещат земетресенията, разказва електронното издание dnesplus.bg. Тяхното поведение рязко се променя преди труса и се връща към обичайния си ритъм един ден след него.
Габриеле Берберих от университета на Дуисбург-Есен в Германия и нейните колеги са установили, че червените горски мравки предпочитат да градят своите колонии точно по протежение на активните разломи в Германия. Те са изброили 15000 мравуняка по активните геоложки разломи.
Берберих и колегите са използвали видеокамери със специален софтуер, за да наблюдават промените в поведението на мравките денонощно в продължение на 3 г. - от 2009 до 2012-а. Те установили, че поведението им се променя само когато предстои трус с магнитуд над 2. През наблюдавания период имало 10 труса с магнитуд между 2 и 3,2 и редица много по-слаби. Хората могат да усещат трусове само над 2 по Рихтер.
Според Берберих нормалното поведение на мравките е да събират храна през деня и да почиват през тъмната част на денонощието. Но се оказало, че преди земетресение те не се връщат в мравуняка през нощта, а се щурат навън около него. Това необичайно поведение продължава ден след земетресението, споделя изследователката.
Как могат мравките да познават кога предстои земетресение? Берберих предполага, че те усещат или газови емисии, или слаби промени в земното магнитно поле. Червените горски мравки имат специални клетки, наречени хеморецептори, които могат да чувстват промените в концентрацията на въглероден двуокис. Те имат също и магниторецепторни клетки, улавящи електромагнитните вълни, добавя тя. Екипът смята да осъществи наблюдения и в райони, които са сеизмично по-активни, за да разбере дали мравките предусещат и по-силни земетресения.. Тяхното изследване е първото, което установява способността на мравките да реагират на предстоящи земетресения. Предишни изследвания са показали друга удивителна способност на мравките - да издържат на висока радиоактивност. Наблюдения по цял свят многократно са показвали чувствителност на някои животни и птици към земни трусове, но никога толкова рано преди самия трус и толкова предсказуемо.
Източник: www.dnesplus.bg