понеделник, 16 септември 2013 г.

Слънчева готварска печка GoSun

Добра новина за любителите на отдих сред природата: появи се слънчевата печка GoSun, предназначена за приготвяне на храна с помощта на слънчевата енергия. С това безхитростно на пръв поглед устройство, приготвянето на храна отнема около 20 минути.
С вакуумната тръба GoSun е възможно приготвянето на храна при използване на традиционните кулинарни способи - печене, пържене, варене. При това употребата на слънчевата печка е възможно навсякъде и през всички сезони.
GoSun е лесна за монтиране и използване. Състои се от две разгъващи се повърхности, които събират светлината падаща под различни ъгли, а лъчите се концентрират върху стъклената вакуумна тръба. В нея слънчевата енергия се поглъща и изразходва за приготвяне на храна.  Основното различие на GoSun от другите слънчеви печки се състои в това, че устройството не изисква точно позициониране спрямо слънчевите лъчи и може ефективно да събира светлината веднага след монтажа. Пластините на печката се нагряват до 250 °С за няколко минути, а това позволява не само да се готви, но и да се поддържа храната топла по-дълго време.
Според създателите на GoSun, оригиналността на идеята се състои в адаптирането на съществуващи технологии за нови цели. Върху проблема за приложението на вакуумните тръби в бита учените работят от няколко десетилетия и  за това време са успели да подобрят  ефективността на тези устройства. А през последните няколко години китайските производители сериозно намалиха цените на този продукт.
В скоро време се предвижда да започне масовото производство на GoSun. Предполагаемата цена на изделието ще е около 179 USD.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru