събота, 9 април 2016 г.

Вдигат астрономическо село край Дряново

Първото астрономическо село в света ще бъде в България, пише ИА "КРОСС". Чужди инвеститори планират да започнат изграждането на около 50 дизайнерски къщи, които ще имат професионални обсерватории на покривите си, в подножието на Стара планина край Дряново. Това стана ясно от съобщение на инициатора на проекта - Sky Village BG, Дейвид Холандс. Там ще се провеждат и научни изследвания.
От Съюза на астрономите в България потвърждават пред „Новинар" идеята и уточняват, че става дума за изцяло частна инициатива и финансиране.
Предвижда се селището да започне да се изгражда още тази пролет. Местността е избрана, тъй като е една от най-тъмните в Европа, а нощите там са изключително ясни.
По думите на инициатора на проекта страната ни е избрана и заради добрите икономически условия, които предоставя. „Има изобилие от местни доставчици, които могат да осигурят качествени материали за изграждането на къщите - от дървен материал до каменна зидария", пише още Холандс.
Обмисля се в селището да има посетителски център, както и център за научни изследвания. Ще се организират и различни образователни инициативи.
Инвеститорите вече имат един реализиран проект у нас, който също се намира край Дряново и представлява екоселище.
Източник и илюстрация: www.cross.bg