вторник, 5 април 2016 г.

Улавят напрежение час преди земетресение

Фридеман Фройнд, изследовател от американската Национална космическа агенция (NASA) смята, че е открил слаби сигнали, излъчвани в часовете преди да започне движението на земните пластове, съобщи агенция „Фокус".
Идеята на физика минералог идва от опитите за генериране на електричество при упражняване на налягане върху камъни, пише ИА "КРОСС". През 2006 година, той доказа, че блок от гранит под налягане може да произведе електрически ток, благодарение на отделянето на електрони от минералите.
През 2009 година ученият доказа, че този процес води до йонизиране на въздушните молекули над повърхността на скалата. Откритията са накарали изследователя да се запита дали натрупването на напрежение преди земетресение йонизира молекулите над разлома.
Ян Мейн, сеизмолог от Единбургския университет, е скептичен. "Проблемът е, че не е ясно как тези процеси протичат при значително по-големите пространствени и времеви мащаби в много по-сложната материя, обхваната при земетресенията," посочва той.
Фройнд все пак тества теорията си, използвайки сензори, засичащи проводимостта на въздуха, за да наблюдава промените покрай разломни линии в Аляска и Калифорния. "Независимо дали е средно по сила или мощно земетресение, наистина има голямо увеличение на проводимостта на въздуха," казва той. В момента Фройнд работи върху Глобална система за предсказване на земетресения, чиято цел е да известява 24 часа преди земен трус.
На 25 април ще се навърши една година от разрушителното земетресение в Непал - най-тежкото природно бедствие за държавата след земетръса през 1934 година, пише The Guardian.
Трусът с магнитуд 7.8 уби над 9000 души и рани повече от 23000. Ако имаше ранно предупреждение, много животи биха могли да се спасят, но според повечето сеизмолози предсказването на земетресения е невъзможно.
Източник и илюстрация: www.cross.bg