понеделник, 18 април 2016 г.

Соларен панел ще превръща дъждовни капки в енергия

Учени в Китай са разработили иновативна технология за соларни панели, която превръща дъждовни капки в електрическа енергия, пише Fox News, цитирани от Фокус.
Соларните клетки, които се задействат както от дъжд, така и от слънце, са описани в журнала Angewandte Chemie.
"Пригодните за всякакви атмосферни условия соларни клекти биха могли да дадат решение на енергийната криза," обясняват учените, отбелязвайки, че технологията съчетава обогатени с графен електроди и цветочувствителни слънчеви клетки. "Новите соларни клетки могат да се активират от светлина през слънчеви дни и от дъждовни капки през дъждовни дни," добавят изследователите.
Цветочувствителните соларни клекти са тънки фотоволтаични клетки, които използват органично багрило, за да поглъщат слънчева светлина и да произвеждат електрони и съответно енергия. Тънък пласт от високопроводимия материал графен е състояние ефективно да генерира енергия от дъжд. Според материал в Science News Journal съдържащите се в дъжда соли се разпадат на йони. Падащата вода остава върху графена, образувайки двоен пласт, подобен на псевдопроводник. Енергийната разлика между пластовете е толкова голяма, че генерира електричество.
Василис Фтенакис от Колумбийския университет, който не е участвал в проучването, посочва, че ако допълнителната цена на технологията и потенциалните оптични загуби не надвишават ползите от генерирането на енергия от дъжд, изобретението би могло да се използва в области с климат, който не е подходящ за добив на слънчева енергия. Под оптични загуби се разбира загубата на енергия при отразяване или пренос, например.
Китай е един от най-големите производители на соларни панели в света. Държавата иска да утрои капацитета си за производство на слънчева енергия, достигайки 143 GW през 2020 година, според информация на Bloomberg.
Източник: www.cross.bg