сряда, 19 юни 2013 г.

FreshWall, или как да организираме градина в домашни условия

Създаването на функционална домашна градина, без използване на обработваем участък земя е сериозен проблем. За северните нации този проблем е много по-осезаем, ето защо не е чудно, че именно техни представители са намерили интересно решение. Финландски изобретатели предлагат универсалната стена "FreshWall", която с лекота се вписва във всеки интериор, пречиства въздуха и позволява създаването на домашна мини-плантация.
"FreshWall" представлява вертикална конструкция, в която се монтират съдове с разсад (около 50 броя). Корпусът е изготвен от материали, които подлежат на рециклиране и са екологически безопасни, както за растенията, така и за обитателите.
Системата е напълно автоматизирана. Благодарение на уникалната технология, заимствана от NASA, на собствениците няма да им се налага да обгрижват ежедневно растенията - достатъчно ще е поливане няколко пъти месечно. Технологията, която разработчиците не разкриват, позволява поддържането на необходимото равнище на pH в почвата и необходимата бактериална среда. Тези фактори, спомагат за отглеждането на продукт, който според авторите превъзхожда по "натуралност" своите оранжерийни аналози.
Въпреки очевидните предимства, един от най-важните фактори, предопределящи съществуването на "FreshWall" е способността да се пречиства въздуха и поддържането на необходимото ниво на влажност в помещението. Резултатите от експеримент, проведен в училище, сочи, че месец след монтирането на "свежа стена" в класната стая, общото състояние на учениците и учителите, работещи в нея, значително се е подобрило. Във всички участници в експеримента е отбелязана положителна реакция на имунната система.
"FreshWall" допълнително може да бъде оборудвана с лампа, която да осигурява необходимото количество светлина за растенията. Освен това, тя превръща конструкцията в своеобразен източник на осветление за помещението.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru