петък, 7 юни 2013 г.

Ефективна топлоизолация за дома от изсъхнали водорасли

Ако живеете в близост до море, навярно лесно ще се сетите за онези малки топки от водорасли, които морето изхвърля на плажа, започва разказа си GreenTech.BG. Те идват от растението Posidonia Oceanica (по-известно като Нептунова трева) и обикновено се разглеждат като неудобство – трябва да се събират и чистят. Немският институт "Fraunhofer" обаче се похвали с хитър начин за тяхното оползотворяване – там са се сетили да превръщат малките рошави топки във висококачествена изолация за сградите.
Освен, че е налична в изобилие, възобновяема и не иска никакви грижи, тази морска трева е устойчива на плесени, почти изцяло незапалима, не гние и не изисква добавянето на други съединения. Това е  добра новина за хората, които са чувствителни към химия или просто искат истински екологичен дом. Морската трева може също така може да поглъща водните пари и да ги освобождава, без това да променя изолационните и свойства.
Все пак превръщането на кълбата Нептунова трева в материал, който да е по-лесен за прилагане като изолацията, си има своите предизвикателства. В навитите топки водорасли се крие много пясък, а влакната са склонни да закачат всякакви неща, поради което кълбата лесно се замърсяват и се слепват.
Когато установили това в института, на помощ дошъл прост метод на обработка – механичното разклащане на водорасловите топки свършило добра работа. Пясъкът опадал лесно. След това кълбата били накълцани, образувайки насипна „слама“, готова за пакетиране и транспортиране. Целият процес изисква сравнително малко енергия.
Веднъж доставени, тези влакна могат да се вграждат в изолационните пластов на тавани и стени. Според изчисленията на института "Fraunhofer", изолацията от морска трева има изолационни свойства с 20% по-добри от тези на изолацията, базирана на дървесина. Освен това тревата може да се обработва, за да се предлага във формата на готови плоскости за монтаж.
Нептуновата трева, анализирана в немския институт, е била събрана и внесена в Германия от Тунис и Албания. Изолацията се произвежда и под търговското наименование NeptuTherm от дружество със същото име.
Въпреки това морската трева се използва за изолация от стотици години в общностите, обитаващи територии около морета. В Ибиса например морската трева се използва в традиционните местни къщи открай време, а местните творци често правят произведения на изкуството, използвайки материала. Морска трева за изолация се използва от стотици години и в Нова Скотия.
Биолози обаче предупреждават, че морската трева играе важна роля в екосистемите, където вирее, и расте изключително бавно. Затова перспективата да започне да се събира от морето в промишлени количества може да се окаже опасно за морския живот.
Източник: www.greentech.bg
Илюстрации: www.greentech.bg ; http://en.wikipedia.org
Изолация от морска трева. Снимка: Neptutherm