сряда, 5 юни 2013 г.

Нискобюджетно училище в Африка построено от калени тухли, правени на място

Холандските архитекти Жуп и Джуриан ван Стайт наскоро се включиха в проект за изграждане на училище в отдалечения район Догон в Мали, разказва GreenTech.BG Ресурсите за строежа били много оскъдни, затова строителите и дизайнерите решили да изградят школото от евтин и достъпен материал -  земни блокове. По този начин не само построили училище, но и местните жители се запознали с техниката на строеж със земни блокове.
Земните блокове всъщност не са нищо друго освен тухли, направени от кал. Този подход позволява на училището да се интегрира визуално в околната природна картина.
Новото училище замества старото, което се е намирало на същото място, и се посещава от деца от три села в района. Изработено е изцяло от блокове от земя, покрити със слой от водоустойчив цимент. Стаите са проектирани така, че да се ускори естествения въздушен поток и да се създаде естествена вентилация. Това помага да остане хладно вътре, докато външните температури могат да надхвърлят 45 °C.
Сградата е построена с помощта на местните селяни в стила на традиционната местна архитектура в Догон. Използването на дърво за еко-постройката е било отхвърлено, тъй като дървесината не е особено изобилна в този регион, а и термитите  вероятно бързо биха я унищожили.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg