понеделник, 24 юни 2013 г.

Хартиени килими от Финландия

Влакната от целулоза имат голям текстилен потенциал. Това е причината известната финландска дизайнерка Ritva Puotila съвместно с 26-годишния си син, да се заеме с разработването на уникална технология за производство на килими на хартиена основа "Woodnote".
Конците за килима се приготвят от отпадни материали, годни за рециклиране или от "прясна" хартия. Във всеки случай, изходният продукт трябва да е с дървесен произход, тъй като само по този начин може да се създаде влакно притежаващо необходимата дълговечност и механична издръжливост.
Еко-килимите са хигиенични и безопасни. Благодарение на структурата на хартиените влакна, те не попиват мръсотия, и най-важното - не задържат прах. Освен това, материалът е импрегниран с вещества отблъскващи замърсителите. Те са хипоалергенни и антистатични, а поради високата плътност на плетката и слабозапалими. За да се поддържа килима чист е достатъчно периодичното сухо почистване.
Килимите се предлагат в обширна цветова гама, като употребяваните бои са натурални и безопасни за здравето. Екологичните килими практически не се отличават от своите "по-старши" събратя, както по външен вид, така и на докосване. Единствения, слабо различим детайл, който може да подскаже, че килимът е от хартия е едва забележимия гланцов блясък.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru