четвъртък, 2 май 2013 г.

Материал, който отблъсква кал и вода

Руски учени от град Дубна (недалеч от Москва) създадоха наносъстав, който отблъсква кал и вода. Ако с него се напои облеклото, то ще може да се пере веднъж годишно. Обработеният по този начин плат е защитен дори от мазнини.
Работата е в особената структура на нанесения защитен слой. Молекулите му са разположени толкова близо една до друга, че течността просто не може да се просмуче. Но въздухът минава свободно и тъканта може да „диша”. Най-главното е, че за обработване на платове не е нужно някакво сложно оборудване, казва старши научният сътрудник на наноцентър „Дубна” Роман Новичков:
- Всичко е много просто: обикновен аерозолен флакон. С негова помощ нанасяме състава на тъканта и чакаме да изсъхне. Тъканта придобива водоотблъскващи свойства.
Същия „трик” може да се направи с хартия, дърво, тухла или метал. Например, след обработване на крилата на самолет с този състав, там вече не се образува лед. А къщите ще имат по-голям ресурс, казва сътрудникът на наноцентър „Дубна” Михаил Адамов:
- Обработеният плат може да се пере след половин година, след което пак се нанася нанопокритието. Този състав ще защитава строителните материали в течение на 8-10 години.
Сега изследователите проверяват покритието в качеството на защита на стъклата на колите. Проведоха експеримент: при силен дъжд изминаха 100 km. На предното стъкло – нито една капка. Съгласно изчисленията, това покритие на стъклата ще служи минимум половин година.

Източник: http://bulgarian.ruvr.ru