четвъртък, 2 май 2013 г.

В Русия създадоха супер бетон

Руските учени създадоха супер бетон, който не се страхува от катаклизмите на времето. Той не само че е по-здрав от другите видове бетон, но и втвърдява по-бързо, което е от особено значение при ремонтиране на мостове, диги и пътища. Сега възстановителните работи могат да се провеждат независимо от времето.
На пръв поглед, всичко е старо: пясък, гранитен чакъл, цимент. Но вместо вода се залива особена полимерна течност, която придава на бетона уникални свойства, казва старши научният сътрудник на Руския химико-технологически Университет „Менделеев” Александър Никитюк:
- Провеждахме работи в условията на доста ниски температури, включително до -28 °С. Тествахме бетона и в условията на силен дъжд, и дори под водата.
Специалната полимерна течност обвива всички компоненти, свързва ги, и едновременно ги защитава от евентуално химическо въздействие. Това особено ясно се вижда, когато образец се потапя в киселина, казва научният сътрудник на Руския химико-технологически Университет „Менделеев” Елена Писаренко:
- Ако вземем парче обикновен бетон и го пуснем в солна киселина, буквално от първите секунди започва неговото разрушаване. Ако същото се направи с новия бетон, никакви признаци на реакция не се наблюдават.
Това му свойство, според авторите, ще потрябва при ремонтиране на промишлени обекти, мостове, естакади, където постоянно се използват агресивни течности и химически вещества, например разтвори против заледяване на пътища.
Важна е и една друга особеност на новия бетон – скоростта на затвърдяването. Това ще е незаменимо за ремонт на дупки в диги или на пистите на летищата. За да затвърдее на обикновения бетон му трябва един месец, а новият става твърд в течение на час и половина и е по-здрав от обикновения почти два пъти. Композиционният бетон е универсален – с него лесно се заменят вече съществуващите материали. При това, според учените, той няма да е по-скъп от обикновения бетон.
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru
Илюстрация: www.gifgifs.com