четвъртък, 2 май 2013 г.

Строителни материали от отпадъци

Учени от източно сибирския град Иркутск създадоха от отпадъци уникален материал, способен да смени дървото и пластмасата. По свойства той е близък на естественото дърво, но го превъзхожда по устойчивост срещу огън и топлина, по мразоустойчивост, дълговечност и, което е важно, струва два пъти по-евтино.
Екологически безопасното иновационно изобретение получи названието „винизол” и предизвика огромен интерес сред руски и чуждестранни компании, които се занимават със строителство на невисоки сгради.
Започнахме работата върху винизола преди 2,5 години, разказа в интервю за "Гласът на Русия" ръководителят на проекта и професор от катедрата по обогатяване на полезните изкопаеми на Иркутския технически университет Елена Зелинская:
- Идеята възникна във връзка с това, че беше необходимо по някакъв начин да рециклираме огромния обем отпадъци на територията на градските промишлени предприятия. А тъй като се занимаваме с екология, опитахме се да намерим начин за рециклирането им. Тогава възникна идеята да рециклираме заедно два различни вида отпадъци – полимерни и минерални, по-специално пепелта от изгарянето на въглищата за ТЕЦ-овете. Идеята за използване на отпадъци за производство на строителни материали не е нещо ново. Съвместно с учените създадохме рецептурата на този материал и успяхме с помощта на университета да доведем идеята до промишлен образец.
Неотдавна на базата на технопарка на Иркутския технически университет е създадено иновационно предприятие. Технологическата линия, за закупуването на която ВУЗ-ът отдели 12 милиона рубли (над 400 000 $), дава на учените възможност да отработват технологията и да експериментират със създаването на нови видове винизол. Капацитетът на линията – до 55.000 m² материал годишно – ще позволи вложените средства да бъдат върнати в течение на година и половина. А  в това, че винизолът ще се търси, не се съмняваме, защото той е универсален материал.
- Той не гори, изолира от влага, което е много важно за фасадни работи. Водата се стича по него, като изобщо не го мокри и не оставя петна по него.
Според експерти, в бъдеще без винизол няма да мине нито един строеж: той ще смени всички традиционни материали, както дървени, така и полимерни.
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru