петък, 5 април 2013 г.

Еко къщи по earth-bag вече и в България

За интересен нов метод за строителство на екологични сгради разказва вестник Марица. Строителство на къщи по древната технология earth-bag (чували с пръст) е сравнително  нова тенденция в зеленото строителство. Неин основател е архитектът от арабски  произход Надер Халили, който обобщи опита на древните ирански строители. Методът е  нов, въпреки че по традиция се използва за военни бункери, както и за изграждане на  бариери при наводнения. На този принцип са подчинени и лунните бази на НАСА в  Америка. Днес с помощта на арх. Халили чувалите с пръст служат за изграждането на  жилища.
Специални инструменти и подготовка на почвата, в случая, не се изискват.  Технологията е следната - навлажнената пръст се поставя в найлонови чували, които се  редят един върху друг, след което “стените” отвътре се измазват.
“Моят личен интерес към earthbag беше свързан със задачата бързо да построим негоряема сграда за работилница, разказва и руският арх. Иля Сибирков.
И най-простите изчисления  в случая му подсказали, че цената на технологията е ненадмината. През есента на 2011 г.  той изградил една от първите сгради, от този тип, в Подмосковието. Осъвременена древна технология earth-bag вече навлезе и в България. В края на миналата  година по този метод започна строителството на цяло екоселище в Троянския Балкан.  Конструкциите на сградите ще бъдат затворени с чували, пълни с изцяло екологична смес  от песъчлива пръст и глина.
Източник и илюстрация: www.marica.bg