понеделник, 22 април 2013 г.

Антисеизмични тапети предпазват сгради и спасяват човешки животи

Съвременните сгради, построени в сеизмично активни зони са проектирани и изградени спрямо най-високите научни достижения, но при старите сгради ситуацията не е толкова благоприятна. Модернизацията на такива обекти, често се оказва скъпоструващ и неизгоден процес. Благодарение на учените от Института за масивно строителство и технологии на строителните материали в Карлсруе (Германия) вече има решение и за този проблем. В резултат на дългогодишни изследвания насочени към създаване на евтин и прост начин за противоземетръсно укрепване на сгради професор Lothar Stempniewski, Moritz Urban, съвместно със сътрудници от компанията Bayer MaterialScience AG и  Dr. Gunther Kast GmbH & Co, създават новаторския продукт "Sisma Calce" - тъкан от фибростъкло, която може да се залепва върху стените на сградите, подобно на тапет. Лепилото за тапетите също е уникално и се състои от вода и полиуретанови зърна. Диаметъра на зърната е много малък, което позволява те да проникват през шпакловката и да попадат в порите на тухлите. Водата в последствие се изпарява, а полиуретановите зърна остават и закрепват здраво тапетите, без при това да отнемат от тяхната еластичност. След облепването на стените с тази тъкан, сградите са способни по-добре да се справят със земетръсните въздействия, възможно е да се избегне срутването на стени и да се забави с минути или часове аварийна ситуация.. Надеждата на разработчиците е, че новия продукт не само ще спомогне старите сгради да се справят по-добре със земетресенията, но и ще минимизира рискът от сериозни повреди, както и от човешки жертви. Изобретателите на антисеизмичните тапети са ги тествали в симулатор на земетресения. Облепените с тях модели на сгради и стените им не са поддали на труса.
Материалът е предназначен за използване върху външни стени от тухли и камък, а изследователите в момента разработват версии на продукта за бетон и вътрешни стени.
Създателите са убедени, че производството и употребата на тъканта в строителството е гарантирано, тъй като около 1 300 000 000 души по света живеят в сеизмично опасни райони.
Понастоящем интерес към продукта проявява известния производител на строителни материали Rofix, който се е заел с комерсиализирането му. Компанията е включила тъканта и специална шпакловка в своята продуктова гама.
Източник: http://corpguide.ru ; http://sami-stroim.com ; www.cross.bg
Илюстрации: http://sami-stroim.com ; http://mastremont.ru