четвъртък, 11 април 2013 г.

“Въздушен душ” ползва 50% по-малко вода, но запазва усещането за хубаво къпане


Малоструйните душове са отличен начин да се пести вода, но когато човек ползва такова устройство, понякога има усещането, че се къпе със спрей-шише като онези за оросяване на стайните цветя. Една фирма от Нова Зеландия на име "Felton Products" е разработила душ, който използва 50% по-малко количество вода, но в същото време запазва чувството, че човек се облива с мощна струя вода под налягане, разказва GreenTech.BG. Тайната е в главата на душа, която е проектирана така, че инжектира малки мехурчета въздух във водните капки. Нарекли са го още „въздушен душ“.
Традиционно малоструйните душове намаляват обема на водата, докато въздушният душ вкарва въздух във водната струя, насищайки с въздушни балончета водните капчици, обяснява д-р Джи Ву, специалист по флуидите в научно-изследователската организация CSIRO. „Това увеличава обема на водния поток, което означава, че можете да спестите същото количество вода, докато се наслаждавате на своя душ“.
Разбира се, това не е първият „въздушен душ“, създаван някога, но авторите на Felton Oxijet смятат, че той е уникален с това, че може да се монтира върху всеки съществуващ душ, независимо от вида му. Създателите са се погрижили да създадат качествен и достъпен за потребителите продукт.
Изделието е тествано в хотел "Novotel Northbeach" в Wollongong (Австралия), където има строги водни ограничения.
„При над 200 стаи ние използваме над 10 милиона литра вода на година, така че всяко спестяване, което можем да постигнем, е много важно. Установихме, че нашите клиенти предпочитат „въздушния душ“  пред другите малоструйни душове, защото той им дава усещането за пълно налягане на водата“, каза Валтер Иммоос, генерален мениджър на "Novotel Northbeach". В момента продуктът се предлага за закупуване в Австралия.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg